כסף שחור

 

כחמישית מהפעילות הכלכלית במדינת ישראל נעשית בכסף שחור. הכוונה היא במושג כסף שחור להעברת תשלום ללא דיווח. עסקים גובים כסף מבלי להפיק חשבוניות וקבלות, כדי להימנע במכוון מתשלום המיסים הנלווה לעסקה.
ברגע שרשות המס לא מעודכנת בדבר העסקה, היא לא יכולה לגבות מס ובעל העסק מקבל  100% מהעסקה – נטו.
בעלי עסקים רבים ואנשי מקצוע אף מציעים ללקוחותיהם הנחות כמו הפחתת עלות המע"מ אם יסכימו לעסקה ללא קבלה וכך שני הצדדים, לכאורה, מרוויחים יותר. בפועל כלל האוכלוסייה מפסידה מהעברת כספים בשחור, כיוון שנטל המיסים נופל על כתפיהם של אנשים שומרי חוק שמשלמים מס באופן קבוע.
כסף שחור נקשר פעמים רבות גם בהלבנת הון, כאשר כספים מועברים למימון של פעילות טרור, סמים ומגוון פעילויות לא חוקיות.

מצמצמים מזומן – מפקחים על כסף שחור
ב-1 בינואר נכנס לתוקפו חוק המזומן אשר מטרתו היא לצמצם באופן משמעותי את השימוש במזומן. הסיבה לכך היא, שלרשויות קשה לעקוב אחר כספים המועברים במזומן הנחשב לאמצעי תשלום אנונימי – לא ניתן לאתר את מקור הכסף או את המשתמשים במזומן ולכן, ברגע שבעלי עסקים, אנשי מקצוע וגם אנשים פרטיים יעבירו פחות כסף במזומן הם ישתמשו באמצעים כספיים אחרים כמו המחמאות, תשלום בכרטיסים אשראי או העברות בנקאיות המתועדות במערכת.
בדרך זו, רשות המס תוכל לעקוב אחר הכספים המועברים ולגבות מס בהתאם וכן לפקח על עסקאות מפוקפקות. התוצאה לה מקווים להגיע עם חוק המזומן היא בהפחתה משמעותית של שימוש במזומן והגברת השימוש באמצעים מתועדים, פיקוח הדוק יותר על תשלומי מיסים והפחתת פעילות כמו הלבנת הון. על פי החוק, השימוש במזומן מוגבל. כלומר, בעסקאות עם עוסק מעל 11,000 ₪ – ניתן לשלם במזומן רק כ- 10% ממחיר העסקה או 11,000 ₪, לפי הנמוך בהם ובעסקאות בין אנשים פרטיים מעל 50,000 ₪ – ניתן לשלם במזומן 10% ממחיר העסקה או 50,000 ₪, לפי הנמוך בהם.
על פי החוק החדש, חל איסור בשימוש בצ'ק פתוח למעט בעסקה בין אנשים פרטיים בסכום של עד 5,000 ₪ וישנה אפשרות להסב צ'ק רק אם צוינו בגב ההמחאה פרטים מזהים וגם במקרה זה, ניתן לבצע הסבה חד פעמית בסך של 10,000 ₪ ומעלה.
העוברים על החוק חשופים לעיצום כספי או מנהלי לפי מעשה המרמה, כששיעור העיצוב נקבע על פי סכום ההפרה. לדוגמא – אם סכום ההפרה הוא עד  25,000 ₪ , הרי ששיעור העיצום הוא 15% מסכום ההפרה. העונשים נעים בין קנס כספי כבד לריצוי מאסר בפועל.

עם רשות המיסים לא מתעסקים – פונים למומחים
מי שרוצה להימנע מעונש על כסף שחור ובמידה ומקור הכסף לא נובע מפעילות עבריינית או פלילית, יוכל לפנות בליווי של עו"ד מיסים לתהליך המכונה הכשרה חוקית של כסף שחור. הכוונה היא להליך גילוי מרצון על כסף שחור, במסגרתו מדווחים בדיעבד על הכנסות שלא דווחו – מתנות, ירושות, כסף שחור על פי הנוהל שקבעה רשות המיסים וכך להימנע מהליך פלילי.
קיימות מספר דרכים לגילוי רצון – הליך כללי, הליך מקוצר והליך אנונימי בו נשמרת זהות המגיש בדיסקרטיות על ידי מיופה כוח שפועל בשמו. לקריאה נוספת – https://www.kerenshaked.co.il

במידה ועברתם על חוק המזומן והעברתם כסף בשחור, חשוב מאוד לפנות לעו"ד לענייני מיסים בעל רקע בתחום, ניסיון מקצועי מוכח, שיוכל לייעץ לכם איך בדיוק לפעול בתקשורת עם הרשויות, ייצג אתכם בנושא בכל ההליך הביורוקרטי כולל חישוב נכון בהגשת הבקשה להכשרת כסף שחור – גילוי מרצון, כדי שתוכלו להמשיך את חייכם בלי דאגות מהליכים פליליים.

פוסטים אחרונים

אנחנו כאן לכל שאלה

פורטל "פרקליט" משתדל להיות מעודכן ואחראי ככל האפשר, אך עם זאת, השימוש במידע המופיע באתר "פרקליט" אינו תחליף בשום אופן לקבלת ייעוץ או טיפול משפטי, מקצועי או אחר והסתמכות על האמור בו היא באחריות המשתמש בלבד.

Ⓒ 2020 - כל הזכויות שמורות לאתר פרקליט

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן